expeditiondiscoverychannel.blogg.se

Djupare tankar om boken.

Publicerad 2013-04-23 14:14:00 i Allmänt,

Efter att ha läst 1984 har jag fått en annan syn på konceptet att världen är vad du gör den till.
 
 
"He who controls the past controls the future. He who controls the present controls the past.”
 
 
Ett av partiets fundamentala metoder kallas för dubbeltänk. Dubbeltänk är ett sätt att tänka där man accepterar och tror på två motsägande sanningar och yttrar sig om den som är den mer accepterade sanningen. I oceanien används detta för att övertyga befolkningen att de politiska beslut som tas är rätta. Genom användning av dubbeltänk kan partiet manipulera hela den fysiska världen genom att enbart manipulera information. 
Ett utmärkt exempel på detta är följande citat.
 
 
"-Ashes. Not even identifiable ashes. Dust. It does not exist. It never existed.
-But it did exist! It does exist! It exists in memory. I remember it. You remember it. 
-I do not remember it," said O'Brien."    .Sidan 308
 
Citatet demonstrerar hur den objektiva världen är obetydelsefull då den subjektiva världen kan böjas till det att skillnaden mellan de två nästan upphör att existera. Är den enda relevanta verkligheten är den som uppfattas av åskådaren? Om jag befinner mig i ett rum innehållande ett föremål som jag varken kan se eller röra, existerar föremålet?
1984 berör detta ämne på ett väldigt intressant sätt och det ligger som undertema genom hela boken. Det tar upp hur lätt människan kan manipuleras med hjälp av att normalisera ett visst typ av beteende. Jag tror att Orwell vill belysa att varje världen är otroligt subjektiv.
 
Boken påminner mig om en novell vid namn "Harrison Bergeron", skriven av Kurt Vonnegut. Båda böcker utspelar sig i en dystopisk stad, men i Harrison Bergeron finns ingen totalitär stat utan där har alla människor kommit överens om att allt ska vara jämlikt. Detta dras till löljliga längder , som att ex: folk som är snyggare tvingas bära mask. Denna typ av satir genomsyrar 1984 och på så sätt glimtar en mörk humor fram. 
 
1984 framkallar rädsla i mig genom att demonstrera hur skört mänskligt beteende är. Boken är uppenbarligen fiktiv men tangerar ett tema som är väldigt realistiskt, detta fick mig att fundera över hur det som sker i boken är mycket mer möjligt än vad man skulle vilja tro.  
Om man ser tillbaka på mänsklig historia kan man se att liknande scenarion uppenbarar sig, med det syftar jag på t.ex. Förintelsen eller den Stora utrensingen som skedden under 1930-talet i ryssland under Joseph Stalin. 1984 är en avbild av ett samhäller där total makt förverkligas.
 
Jag tror att Orwell ville att 1984 skulle vara en slags varningsflagga för framtida generationer, en varning om hur snett ett samhälle kan gå när man låter ett fåtal personer ha total makt. Boken har lyckats exeptionellt med detta och har tillochmed genomträngt det svenska språket med termer som "storebrorssamhälle" och dubbeltänk. Samtidigt som samhället i 1984 är en dystopi tagit till en extrempunkt är det inte allt för distant.
Läsaren lämnas iallafall med tanken om att ett sådant scenario inte är omöjligt. Denna bok har iallafall fått mig att vara lite mer kritisk till alla regeringsformer.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela